Dir CP OPS klinkt voor velen waarschijnlijk als Chinees in de oren. Het Kenniscentrum van de Civiele Veiligheid organiseerde deze opleiding onder de deskundige leiding van Willy Vanderstraeten. Nu is het een onderdeel van CRI 3 (Crisbeheer module 3), ingericht door Campus Vesta. Deze opleiding bereidt je voor op een assessment om Directeur van de Operationele Commandopost te mogen worden.

Vanuit de Operationele Commandopost sturen heren en dames in een container de mensen op het terrein aan tijdens spannende en dringende situaties. Het zijn vertegenwoordigers van de brandweer, de politie, spoedartsen en spoedverpleegkundigen, de civiele bescherming en de communicatieverantwoordelijken. Zij zijn daar om de ramp te bestrijden. Om levens te redden. Om de veiligheid te garanderen.

Kennismaking

Tot mijn groot genoegen nodigde spoedarts Ignace Demeyer mij uit om als waarnemer deze opleiding bij te wonen. 

In het eerste deel van de opleiding komt de technische kant van crisissituaties aan bod. Het tweede deel gaat over leiderschap. Ook het aspect communicatie komt erin aan bod. Dat zijn onderwerpen en thema’s waar ik al jaren vertrouwd mee ben.

Die communicatielessen worden gegeven door o.a. Joan De Winne, oprichter en voormalig diensthoofd van het slachtofferidentificatieteam DVI van de Federale Politie. Hij heeft zich na zijn loopbaan gespecialiseerd als coach en trainer in leiderschapsontwikkeling.

Tijdens de les leiderschapsontwikkeling voelde ik mijn enthousiasme stijgen en wilde ik deelnemen. Om toegevoegde waarde te creëren. In plaats van te praten over communicatie oefen ik graag met communicatie.

Autonome motivatie stimuleren

Toen ik Joan vertelde over mijn goesting om aan de slag te gaan, vroeg hij mij even later of ik zin had om de theorie in de praktijk te demonstreren. Als goed leider weet hij als geen ander hoe hij autonome motivatie kan stimuleren.

Ik zette mijn stoel in het midden van de groep. Het onderwerp van de les was feedback geven. Ik richtte me tot de eerste deelnemer en we bespraken kort een situatie die zich vaak voordoet in de CP OPS. In die container zijn rust en kalmte zo belangrijk en worden tegelijkertijd razendsnel beslissingen genomen om mensenlevens te redden. Alle deelnemers konden de situatie met mij oefenen. 

Wat voelde ik me in mijn nopjes! De beste manier om uit te leggen wat ik precies doe, is door het te laten zien. Iedereen werd enthousiaster naarmate de oefeningen vorderden. Ik voelde bij de kandidaten een soort lichte zenuwachtigheid van ‘Wat gaat hij bij mij doen?’ en verbazing: ‘Hoe weet hij dat?’ of ‘Hoe kan hij mij op zo’n korte tijd ‘lezen’ of ‘doorhebben dat ik zus of zo ben?’, ‘Hoe kan hij zich zo snel inleven in de situatie en zich zo vlot aanpassen aan al die verschillende persoonlijkheden?’. Ik ben en blijf een acteur. En dat ben ik graag

Van theorie naar praktijk

Iedere mens heeft zijn eigenheid, zijn karakter, zijn gewoontes. En dat is allemaal goed. Iedereen moet vooral zichzelf blijven. En zo heeft iedereen ook zijn weerstanden en valkuilen. Tijdens oefeningen is het mijn uitdaging en mijn plezier om de situatie zo te simuleren dat de deelnemers maximaal kunnen bijleren. Bij de ene toon ik wat meer weerstand, bij de andere ben ik bijvoorbeeld wat stiller en introverter omdat ik merk dat de gesprekspartner een veelprater is. 

Meestal voelen ze tijdens de oefening al dat ik hen ‘met liefde, respect en humor’ confronteer met hun valkuilen. Daarna geef ik feedback over wat ik heb ervaren, gevoeld en gezien (non-verbaal). Kortom, feedback als spiegel. Zo nodig ik de deelnemers uit, en vaak voelen ze zich ook uitgedaagd om naar zichzelf te kijken. 

De combinatie van oefenen, struikelen, introspectie, opnieuw oefenen, succes ervaren, leren omgaan met feedback en verwijzen naar theorie creëert een intense, humane en lichte sfeer waarbij mensen dicht bij zichzelf komen te staan. Of dicht bij zichzelf mogen blijven staan.

Deel van het team

Door de kans die ik kreeg om tijdens de Dir CP OPS-lessen in actie te komen, kan ik hier met enige trots schrijven dat ik ondertussen het luik Communicatie verzorg tijdens de opleidingen Dir CP OPS als onderdeel van de CRI 3-lessen.

Wat het extra leuk maakt, is dat ik daar werd opgenomen in een groep met warme en respectvolle specialisten die het accent leggen op menselijkheid. Ze beseffen hoe belangrijk het is als leidinggevende om op een bewuste manier te communiceren en om zelfzeker in je rol te staan. Dat draagt bij tot welzijn en welbevinden, tot een goede sfeer en tot oprechtheid. Het stimuleert autonome motivatie, het creëert (h)echte teams.

Wij willen met heldere communicatie bouwen aan een betere wereld.

Sven Van Hooydonck