Luisterboeken zijn de ideale verstrooiing voor stemmenliefhebbers en voor bezige bijen. Wat is het heerlijk om onderweg een boek te beluisteren! Of om thuis te luisteren naar een spannend verhaal al dan niet terwijl je een klusje afwerkt …

Nu de cultuurhuizen noodgedwongen gesloten zijn, is een luisterboek trouwens een goed alternatief om je te inspireren en om een andere wereld in te duiken.

Paula van Isabel Allende

Elke Vandersypen las voor De Uitsprekerij een autobiografisch boek van Isabel Allende in: Paula. Het boek schrijft ze aan het ziekbed van haar gelijknamige dochter. Zij kreeg de diagnose porfyrie, dat is een zeldzame stofwisselingsziekte die de aanmaak van de rode kleurstof in bloed verstoort.

Aan het ziekbed van Paula wacht Isabel Allende tot haar dochter weer haar ogen opent en beter wordt. Ondertussen schrijft ze over hun familiegeschiedenis. Ze biecht ook heel openhartig haar angst voor een slechte afloop op.

Paula voorlezen was heel emotioneel. Vreselijk om aan het ziekbed van je kind te wachten op antwoorden en te hopen op beterschap.

De zinnen van Isabel Allende snijden diep. Ook al is voorlezen en spreken voor publiek al ruim 20 jaar mijn job, toch kreeg ik nog een krop in mijn keel.

Elke Vandersypen

Er zit ook humor in hoe Allende de surreële personages uit haar omgeving beschrijft en hoe ze haar klunzige romances relativeert. Ze staat ook stil bij de woelige politieke geschiedenis van Chili, met haar achteroom Salvador Allende als hoofdpersonage. Haar observaties lezen als een trein en geven een goed beeld van de tijdsgeest.

Omdat Allende de kunst verstaat om te spelen met taal, wordt haar tekst bijna filmisch. Ze kiest trefzeker de juiste adjectieven om dat beeld zichtbaar te maken voor de lezer en de luisteraar.

Luister hier naar een fragment uit Paula

De Uitsprekerij

Het verhaal van De Uitsprekerij is op zijn minst merkwaardig te noemen. Jeroen Medaer en Gerdy Swennen richtten De Uitsprekerij op in maart 2020, net toen België in lockdown ging. Ze willen ambachtelijk luisterboeken produceren en hun droom is om de luisterversie van het Betere Vlaamse Boek uit te geven. Ze produceren audioboeken in eigen beheer en je vindt hun werk ook terug bij Storytel. Via hun app en website kan je Paula beluisteren, Het moois dat we delen van Ish Ait Hamou, Het Smelt van Lize Spit en nog zoveel meer.